Transformers – een populaire actiefigurenlijn sinds de jaren ’80 van de vorige eeuw. Speelgoedmaker Hasbro brengt deze figuren uit in Europa, de VS en een groot deel van de rest van de wereld.

De actiefiguren van Transformers zijn speelgoedfiguren gebaseerd op de personages uit de animatieserie Transformers en zijn sinds de jaren ’80 populair bij kinderen over de hele wereld. Het unieke aan de Transformers-speelgoedlijn is dat de figuren kunnen transformeren van een robotvorm naar een alternatieve vorm, zoals een voertuig, dier of zelfs een elektronisch apparaat.

Tekenfilmserie

De Amerikaanse animatieserie Transformers was een populaire televisieserie uit de jaren 80 die draaide om de eeuwige strijd tussen de Autobots en Decepticons, twee rivaliserende groepen van buitenaardse robots die op aarde terechtkwamen en daar hun oorlog voortzetten. De Autobots, die aangevoerd werden door de nobele leider Optimus Prime, streden voor gerechtigheid en vrede, terwijl de Decepticons onder leiding van de wrede Megatron de wereld wilden onderwerpen. De serie was bekend om zijn kleurrijke cast van personages met elk hun eigen unieke persoonlijkheid en vaardigheden, en om de vele futuristische voertuigen en apparaten die in de serie te zien waren. De serie was een enorm succes bij kinderen in de jaren 80 en heeft sindsdien talloze spin-offs, films en andere media voortgebracht, waardoor de Transformers-franchise uitgroeide tot een iconisch onderdeel van de populaire cultuur.

De Transformers cartoon uit de 80s

De originele serie Transformers liep van 1984 tot 1987. De serie werd geproduceerd door het Amerikaanse animatiebedrijf Sunbow Productions en het Japanse animatiebedrijf Toei Animation. Er werden in totaal 98 afleveringen van de serie geproduceerd en uitgezonden gedurende de drie jaar dat de serie liep.

Transformers actiefigurenlijn

Transformers werden oorspronkelijk bedacht door het Japanse speelgoedbedrijf Takara Tomy, dat al eerder speelgoedlijnen had met transformeerbare figuren. In 1984 introduceerde het Amerikaanse bedrijf Hasbro de Transformers in de Verenigde Staten. Het concept draait om robotachtige figuren die kunnen transformeren in voertuigen, dieren of andere voorwerpen, en vice versa. Dit unieke kenmerk maakte ze enorm populair bij kinderen en verzamelaars. De speelgoedlijn werd al snel enorm populair en werd een van de meest iconische speelgoedlijnen van de jaren ’80.

Oorspronkelijke speelgoedlijn

De eerste generatie Transformers, ook wel bekend als G1 (Generation 1), omvatte twee facties van robots: de goede Autobots en de slechte Decepticons, die vochten om de macht over hun thuisplaneet Cybertron. De Transformers waren verdeeld in verschillende groottes, van kleine actiefiguren tot grotere figuren die konden transformeren. Enkele van de meest bekende personages die al uit de G1 Transformers-lijn stammen, zijn Optimus Prime, Bumblebee, Megatron, Starscream, Soundwave en meer. Deze personages hebben sindsdien hun status als culturele iconen behouden.

De eerste figurenlijn uit de 80s oogt nu natuurlijk vrij simpel

Figuren

Sinds de introductie van de eerste Transformers-speelgoedlijn zijn er talloze nieuwe figuren, lijnen en gimmicks geïntroduceerd. Er zijn nu honderden verschillende Transformers-actiefiguren beschikbaar, waaronder exclusieve figuren, limited edition figuren en figuren gebaseerd op personages uit de verschillende Transformers-films en -tv-series.

De Transformers-actiefiguren blijven een populaire keuze onder kinderen en volwassenen, en de speelgoedlijn heeft een belangrijke plaats veroverd in de populaire cultuur.

Voorbeeld van recentere figuren – De Combaticons

Er zijn veel Transformers-personages die erg bekend zijn bij fans van de franchise. Hier zijn vijf van de meest iconische Transformers-personages:

 1. Optimus Prime – De leider van de Autobots en de meest iconische held van de franchise. Hij staat bekend om zijn nobele karakter, zijn krachtige stem en zijn legendarische slagzin: “Autobots, roll out!”
 2. Bumblebee – Een kleine, gele Autobot met een groot hart en een loyale metgezel van de menselijke personages in de franchise. Hij is bekend om zijn vrolijke persoonlijkheid en zijn kenmerkende hoornsignaal.
 3. Megatron – De leider van de Decepticons en de aartsvijand van Optimus Prime. Hij is berucht om zijn meedogenloze streven naar macht en zijn kenmerkende transformeerbare wapen, de fusion cannon.
 4. Starscream – Een sluwe Decepticon en de tweede in bevel na Megatron. Hij is bekend om zijn onophoudelijke streven naar macht en zijn kenmerkende hoge stem.
 5. Soundwave – Een Decepticon-communicatiespecialist met een kenmerkende uiterlijk als een boombox. Hij is bekend om zijn koele, berekenende persoonlijkheid en zijn vermogen om kleinere robots te creëren uit zijn cassette-tape

 

Live-action films

Er zijn inmiddels zes live-action Transformers-films uitgebracht. Ook van deze films zijn inmiddels behoorlijk wat actiefiguren uitgegeven. Hier is een lijst van alle zes films en de releasedata:

 1. Transformers (2007) De eerste film in de reeks, geregisseerd door Michael Bay, werd uitgebracht op 3 juli 2007.
 2. Transformers: Revenge of the Fallen (2009) Het vervolg op de eerste film, wederom geregisseerd door Michael Bay, werd uitgebracht op 24 juni 2009.
 3. Transformers: Dark of the Moon (2011) Het derde deel in de serie, opnieuw geregisseerd door Michael Bay, werd uitgebracht op 28 juni 2011.
 4. Transformers: Age of Extinction (2014) Het vierde deel in de serie, geregisseerd door Michael Bay, werd uitgebracht op 27 juni 2014.
 5. Transformers: The Last Knight (2017) Het vijfde deel in de serie, ook geregisseerd door Michael Bay, werd uitgebracht op 21 juni 2017.
 6. Bumblebee (2018) Een spin-off film van de serie, geregisseerd door Travis Knight, werd uitgebracht op 21 december 2018. De film diende als een prequel op de gebeurtenissen van de vorige films.

Verzamelaars

De impact van Transformers op de popcultuur is aanzienlijk geweest. Het heeft geleid tot tal van heruitgaven, herlanceringen en nieuwe incarnaties van de speelgoedlijn in de jaren die volgden. Transformers bleven een belangrijk speelgoedmerk, met evoluerende ontwerpen, nieuwe personages en verschillende thema’s, waaronder Beast Wars, Robots in Disguise en meer. Omdat Transformers zo populair werden, begonnen verzamelaars zich te interesseren voor zeldzame figuren, varianten en exclusieve releases. Dit heeft geleid tot een levendige markt voor verzamelbare Transformers-speelgoed uit de jaren 80 en later.