De bekende Star Wars figuren komen van speelgoedmaker Hasbro uit Amerika. De bekendste 2 lijnen van nu zijn de Vintage Collection (10 cm) en de Black Series (15 cm).

De Star Wars actiefiguren dateren al van 1977. Ze werden eerst door fabrikant Kenner gemaakt. De originele Kenner Star Wars-actiefigurenlijn werd dus gelanceerd in 1977, gelijktijdig met de release van de allereerste Star Wars-film, die later bekend werd als “Star Wars: Episode IV – A New Hope.” De lancering van het speelgoed was een enorme gok voor Kenner, omdat de meeste filmgerelateerde speelgoedlijnen op dat moment werden uitgebracht vóór de release van de film. Door de onverwacht grote populariteit van de film, had Kenner echter een ongekend succes met hun actiefiguren.

Populariteit

De eerste lijn van deze populaire figuren liep van 1978 tot 1985 en omvatte meerd an 100 verschillende figuren. De Star Wars-actiefigurenlijn bevatte een breed scala aan personages uit de originele trilogie, inclusief hoofdpersonages zoals Luke Skywalker, Princess Leia, Han Solo en Darth Vader, evenals talloze bijpersonages en schepsels uit het Star Wars-universum.

Blisterverpakkingen

De actiefiguren werden verkocht in kenmerkende blisterverpakkingen met afbeeldingen van de personages en opvallende grafische ontwerpen. De achterkant van de verpakkingen toonde ook andere figuren die beschikbaar waren, wat het verzamelen aanmoedigde.

Er werden er honderden miljoenen verkocht wereldwijd. Destijds was Star Wars de eerste film waarvan met succes een spleegoed figurenlijn werd vermarkt. Sterker nog: de verkoop van de actiefiguren en aanverwante items was zo’n enorm succes dat George Lucas met de opbrengst zelfstandig de productie van het tweede (The Empire Strikes Back) én het derde deel (Return of the Jedi) van de de filmreeks kon financieren.

Iconische figurenlijn

De Star Wars actiefiguren van Kenner uit de jaren 80 waren daarom een iconisch speelgoedassortiment dat gebaseerd was op de originele Star Wars trilogie films.

Eerste Star Wars figuren

Het assortiment begon in 1977 met de release van de allereerste Star Wars film, A New Hope. Het duurde echter tot 1978 voordat Kenner de eerste actiefiguren in de winkels had. Het assortiment bevatte een reeks actiefiguren van de belangrijkste personages uit de films, waaronder Luke Skywalker, Princess Leia, Han Solo, Chewbacca, Darth Vader en vele anderen.

Deze actiefiguren waren een enorm succes en leidden tot de ontwikkeling van veel meer figuren en speelgoedsets in de jaren 80. Kenner produceerde ook voertuigen, speelsets, speelgoedwapens en andere accessoires die waren gebaseerd op de Star Wars films.

Details en modellen

Wat het assortiment van Kenner echt onderscheidde, was de focus op details en de zorg waarmee de personages en voertuigen werden gereproduceerd. Elke figuur was nauwkeurig gemodelleerd naar het uiterlijk van het personage uit de films, en de accessoires en uitrusting waren ook zeer gedetailleerd.

Verzamel objecten

Vandaag de dag zijn de originele Star Wars actiefiguren van Kenner zeer gewild bij verzamelaars en fans van de franchise. Ze worden beschouwd als een belangrijk stuk speelgoedgeschiedenis en blijven geliefd bij fans van alle leeftijden. En ze kunnen aanzienlijke waarde hebben, vooral als ze nog in de originele verpakking zitten.

Voorbeeld van de Vitage Collection – een lijn van Star Wars figuren van 10 cm, met een moderne look en veel betere articulate, maar even groot als de Kenner lijn uit de 80’s

Kenmerken

De standaard Star Wars actiefiguren zijn 10 cm groot, oftewel 3.75 inch. De oude figuren uit de jaren 70/80 hadden 5 punten van articulatie. De nieuwere figuren reeksen waren beter articuleerbaar. De keuze van Kenner om te gaan voor 3.75-inch actiefiguren voor de Star Wars-lijn was gebaseerd op een combinatie van praktische overwegingen en industriele normen op dat moment. Hier zijn enkele redenen achter deze keuze:

  1. Kosten en Schaal: Grotere actiefiguren zouden meer materiaal vereisen om te produceren, wat de kosten zou verhogen. Door te kiezen voor een kleiner formaat kon Kenner de productiekosten beperken. Bovendien stond de schaal van 3.75-inch figuren toe dat de speelsets en voertuigen ook in een redelijke grootte konden worden geproduceerd, zonder dat ze te groot of duur zouden worden.
  2. Ruimtebesparing: Kleinere figuren namen minder ruimte in beslag in de winkelschappen en opslag, wat logistiek gezien efficiënter was voor zowel Kenner als de winkeliers.
  3. Speelbaarheid: Het kleinere formaat van 3.75-inch figuren maakte ze handzamer en draagbaarder voor kinderen om mee te spelen. Dit bevorderde de speelbaarheid en maakte het gemakkelijker om verschillende figuren en accessoires in één speelsessie te gebruiken.
  4. Standaardisatie in de Industrie: In de jaren 70 en 80 was er al een trend in de speelgoedindustrie om actiefiguren in de 3.75-inch schaal te produceren. Dit formaat was populair bij andere speelgoedlijnen en werd al door andere fabrikanten gebruikt. Door dit formaat te kiezen, kon Kenner profiteren van bestaande productieprocessen en -normen.
  5. Compatibiliteit: Het kleinere formaat stelde Kenner in staat om voertuigen, speelsets en accessoires te ontwikkelen die compatibel waren met de actiefiguren. Hierdoor konden kinderen hun speelervaring uitbreiden met aanvullende speelsets en voertuigen die goed bij de figuren pasten.

Al met al bood de keuze voor 3.75-inch actiefiguren Kenner de mogelijkheid om een betaalbaar, speelbaar en uitgebreid assortiment Star Wars-speelgoed te produceren dat aansloot bij de toenmalige normen in de speelgoedindustrie. Dit bleek een slimme zet te zijn, gezien het enorme succes en de blijvende impact van de Star Wars-actiefigurenlijn.

Screenshot 1 – voorbeeld van oorspronkelijke Star Wars actiefiguren van Kenner

Actiefiguren n.a.v. films en The Clone Wars

Inmiddels zijn we vele reeksen van figuren verder. De Prequel Trilogie van de films (tussen 1999 en 2005) zorgde voor verschillende nieuwe oplevingen van de figuren. En daarna deed de animatie serie Star Wars – The Clone wars dat nog eens een keer extra. Vooral de Clone Wars serie van 2008-2014 betekende een forse herleving van de actiefiguren. Voor alle duidelijkheid: er is ook een Clone Wars serie van 2003-2005, waar ook actiefiguren van zijn. Dit is een 2D animatie serie, niet de meer bekendere 3D animatie serie, waar in 2020 ook nog een vervolg op statrte met een nieuw seizoen en een Spin-Off/ vervolg in The Bad Batch. Het is maar dat je het weet.

Nieuwe actiefiguren dankzij o.a. The Mandalorian

De Sequel Trilogie betekende uiteraard weer een nieuwe serie aan Star Wars actiefiguren, maar vooral de daarna uitkomende series van Disney, The Mandalorian, The Book of Boba Fett, Kenobi en nog meer, zorgden voor een grote uitbreiding van de reeks, en een hernieuwde basis van Star Wars fans met interesse in het verzamelen van de verschillende figuren. Inmiddels bestaat er naast de van oorsprong 3.75 inch (10 centimeter) figuren lijn, ook een 6 inch (15 centimeter lijn). De 3,75 inch serie heet de Vintage Collection, de 6 inch serie heet de Black Series. Om de verwarring groter te maken: er bestaat een 3.75 Black series lijn die kort werd uitgegeven tijdens tijdens het uitkomen van de films van de Sequel Trilogie.