Star Wars figuren

Home » Star Wars figuren


De Star Wars actiefiguren dateren al van 1978. Ze werden eerst door fabrikant Kenner gemaakt. De eerste lijn van deze populaire figuren liep van 1978 tot 1985 en omvatte meerd an 100 verschillende figuren. Er werden er honderden miljoenen verkocht wereldwijd. Destijds was Star Wars de eerste film waarvan met succes een spleegoed figurenlijn werd vermarkt. Sterker nog: de verkoop van de actiefiguren en aanverwante items was zo’n enorm succes dat George Lucas met de opbrengst zelfstandig de productie van het tweede (The Empire Strikes Back) én het derde deel (Return of the Jedi) van de de filmreeks kon financieren.

Iconische figurenlijn

De Star Wars actiefiguren van Kenner uit de jaren 80 waren een iconisch speelgoedassortiment dat gebaseerd was op de originele Star Wars trilogie films.

Eerste Star Wars figuren

Het assortiment begon in 1977 met de release van de allereerste Star Wars film, A New Hope. Het duurde echter tot 1978 voordat Kenner de eerste actiefiguren in de winkels had. Het assortiment bevatte een reeks actiefiguren van de belangrijkste personages uit de films, waaronder Luke Skywalker, Princess Leia, Han Solo, Chewbacca, Darth Vader en vele anderen.

Deze actiefiguren waren een enorm succes en leidden tot de ontwikkeling van veel meer figuren en speelgoedsets in de jaren 80. Kenner produceerde ook voertuigen, speelsets, speelgoedwapens en andere accessoires die waren gebaseerd op de Star Wars films.

Details en modellen

Wat het assortiment van Kenner echt onderscheidde, was de focus op details en de zorg waarmee de personages en voertuigen werden gereproduceerd. Elke figuur was nauwkeurig gemodelleerd naar het uiterlijk van het personage uit de films, en de accessoires en uitrusting waren ook zeer gedetailleerd.

Verzamel objecten

Vandaag de dag zijn de originele Star Wars actiefiguren van Kenner zeer gewild bij verzamelaars en fans van de franchise. Ze worden beschouwd als een belangrijk stuk speelgoedgeschiedenis en blijven geliefd bij fans van alle leeftijden.

Kenmerken

De standaard Star Wars actiefiguren zijn 10 cm groot, oftewel 3.75 inch. De oude figuren uit de jaren 70/80 hadden 5 punten van articulatie. De nieuwere figuren reeksen waren beter articuleerbaar.

Screenshot 1 – voorbeeld van oorspronkelijke Star Wars actiefiguren van Kenner

Actiefiguren n.a.v. films en The Clone Wars

Inmiddels zijn we vele reeksen van figuren verder. De Prequel Trilogie van de films (tussen 1999 en 2005) zorgde voor verschillende nieuwe oplevingen van de figuren. En daarna deed de animatie serie Star Wars – The Clone wars dat nog eens een keer extra. Vooral de Clone Wars serie van 2008-2014 betekende een forse herleving van de actiefiguren. Voor alle duidelijkheid: er is ook een Clone Wars serie van 2003-2005, waar ook actiefiguren van zijn. Dit is een 2D animatie serie, niet de meer bekendere 3D animatie serie, waar in 2020 ook nog een vervolg op statrte met een nieuw seizoen en een Spin-Off/ vervolg in The Bad Batch. Het is maar dat je het weet.

Nieuwe actiefiguren dankzij o.a. The Mandalorian

De Sequel Trilogie betekende uiteraard weer een nieuwe serie aan Star Wars actiefiguren, maar vooral de daarna uitkomende series van Disney, The Mandalorian, The Book of Boba Fett, Kenobi en nog meer, zorgden voor een grote uitbreiding van de reeks, en een hernieuwde basis van Star Wars fans met interesse in het verzamelen van de verschillende figuren. Inmiddels bestaat er naast de van oorsprong 3.75 inch (10 centimeter) figuren lijn, ook een 6 inch (15 centimeter lijn). De 3,75 inch serie heet de Vintage Collection, de 6 inch serie heet de Black Series. Om de verwarring groter te maken: er bestaat een 3.75 Black series lijn die kort werd uitgegeven tijdens tijdens het uitkomen van de films van de Sequel Trilogie.

© Copyright 2023 Actiefiguren.nl
Powered by WordPress | Mercury Theme