Playmobil

Home » Playmobil

Playmobil is een speelgoedmerk dat in 1974 werd opgericht door de Duitse ondernemer Hans Beck. Hij baseerde deze poppetjes op de tinnen soldaatjes, die op dat moment niet meer zo populair waren. Beck bestudeerde het gedrag van spelende kinderen en kwam vervolgens tot de eigenschappen van dit speelgoed. Ze moetsen bewegende delen krijgen en van houding kunnen veranderen, maar daarnaast moest het speelgoed niet al te ingewikkeld worden. De Playmobil poppetjes kregen allemaal lachende gezichten, maar geen neus, want die ontbreekt ook vaak op kindertekeningen van een gezicht. Het merk is vooral bekend vanwege de karakteristieke kleine poppetjes die gemaakt zijn van hard plastic en die kunnen worden gebruikt in talloze scenario’s en situaties.

Playmobil wordt al sinds 1974 geproduceerd door de Duitse firma Brandstätter. Het hoofdkantoor is gevesitigd in Zirndorf. Playmobil is ongekend populair en een groot succes in de gehele wereld.

Speelsets, accesoires en combinaties


De poppetjes van Playmobil zijn ongeveer 7,5 cm groot en hebben beweegbare armen, benen en hoofden. Ze zijn ontworpen om te worden gebruikt in combinatie met de vele verschillende speelsets en accessoires die Playmobil produceert, waardoor kinderen hun eigen verhalen kunnen bedenken en spelen. Playmobil poppetjes zijn slechts 7,5 cm groot omdat ze dan precies in een kinderhand passen.

Verschillende thema’s

In 1974 kwamen er in eerste instantie 3 thema’s op de markt: de bouw, het Wilde Westen en de Ridders. Direct vanaf het begin was dit speelgoed mateloos populair, vooral in Nederland. Binnen afzienbare tijd werd de collectie behoorlijk uitgebreid. Vanaf 1975 kwamen ook de vrouwelijke Playmobil poppetjes en vanaf 1980 ook de kinderpoppetjes, die een grootte van ongeveer 5,5 cm hebben.

VoertuigenPlaymobil – Tegenwoordig

De speelsets van Playmobil zijn tegenwoordig verkrijgbaar in een breed scala aan thema’s, van historische scènes tot moderne settings en fantasiewerelden. Enkele van de meest populaire sets zijn de boerderij, het piratenschip, het middeleeuwse kasteel en de brandweerkazerne. Elk van deze sets bevat poppetjes en accessoires die passen bij het thema, waardoor kinderen hun verbeelding de vrije loop kunnen laten en hun eigen verhalen kunnen bedenken.

Franchises

Playmobil heeft ook een aantal samenwerkingsverbanden met andere merken en franchises gehad, waaronder Ghostbusters, Dragons, Star Trek, Scooby Doo en Back to the Future. Hierdoor zijn er ook speelsets en poppetjes van deze merken beschikbaar.

Playmbil brengt o.a. sets uit van het Ghostbusters Franchise

Creativiteit en verbeelding

Wat Playmobil onderscheidt van veel andere speelgoedmerken is de nadruk op creativiteit en verbeeldingskracht. In plaats van speelgoed dat de kinderen slechts volgens een vast patroon kunnen gebruiken, biedt Playmobil de mogelijkheid om zelf creatief te zijn en hun eigen verhalen te verzinnen. Dit maakt Playmobil speelgoed dat zowel leuk als educatief is voor kinderen.

Al met al is Playmobil een populair en geliefd speelgoedmerk dat kinderen over de hele wereld heeft geïnspireerd om hun eigen avonturen te beleven en hun verbeelding te ontwikkelen.