Lego

Home » Lego

Lego is een Deense fabrikant van speelgoed die wereld beroemd is geworden met zijn felgekleurde kunststof bouwblokjes. Deze blokjes worden verkocht onder de naam “LEGO”, waardoor met de naam niet alleen de fabrikant wordt bedoeld, maar voornamelijk het Lego speelgoed, de bouwstenen zeg maar. Met een omzet van bijna 1,6 miljard euro en een winst van eer dan 750 miljoen euro is het de grootste speelgoedfabrikant van Europa. Van de gehele wereld is de Lego Group de op vier na grootste speelgoedfabrikant.

De Deen Ole Kirk Christiansen, tot dan meubelmaker, ging zich vanaf 1932 toeleggen op houten speelgoed. Dit bracht hij onder de naam LEGO op de markt, hetgeen afgeleid is van de Deense woorden “LEg” (speel) en “GOdt” (goed).

Voorbeeld van echte old-school Lego

Bouwstenen plastic

Na de Tweede Wereldoorlog werd kunststof steeds populairder en ging ook Christiansen over op het gebruik daarvan. Vanaf 1947 ging Lego kunststof bouwstenen produceren in de welbekende vorm met ronde noppen aan de bovenkant en hol aan de onderkant. Vanaf 1957 ging Lego de steentjes maken zoals we die vandaag de dag nog kennen. Tot die tijd was de kwaliteit van het kunststof niet best, waardoor Lego een slechte naam kreeg en de zaken slechter gingen.

Toen in 1958 Ole Kirk Christiansen overleed nam zoon Godfred de zaken over. Toen de kwaliteit van de kunststof steentjes vervolgens ook vooruit ging, gingen de zaken ook steeds beter. Vanaf 1960 werden er alleen nog maar kunststofbouwstenen verkocht en is Lego gestopt met de houten blokken. Vanaf 1961 werd het Lego speelgoed ook uitgebreid met wielen, waardoor de bouwmogelijkheden nog veel groter werden.

Thema’s en Lego Star Wars


Naarmate Lego speelgoed steeds populairder werd, kwamen er ook steeds meer thema bouwdozen.Lego speelde hiermee in door van onderwerpen die op dat moment populair waren ook Lego bouwdozen te produceren. Eén van die thema’s is Lego Star Wars, gebaseerd op de Star Wars films. Vanaf 1999 kreeg Lego het recht om gelicenseerde series zoals Lego Star Wars en dergelijke op de markt te brengen. Ook kwamen hierbij diverse minifiguren op de markt die betrekking hebben op die thema’s en daarom ook spreken lijken op de personages die in deze series voorkomen. Naast Lego Star Wars kwamen ook onder andere Harry Potter, Spider-Man, Batman, Indiana Jones uit.

Variatie in figuren

Door het uitbrengen van thema’s als Lego Star Wars kwam er ook steeds meer variatie in de gezichten. Naast de welbekende lach werden nu ook gezichten met wenkbrauwen, plukjes haar en brillen toegevoegd aan de serie. Hierdoor leken ze nog realistischer. Toen in 2003 ook de Lego Basketball serie uitkwam, kwam ook de eerste bruine minifiguur op de markt.

Verzamelaars

Dergelijke Lego thema’s zijn niet alleen leuk voor kinderen, het blijken ook echte verzamelsets te zijn. Ook Lego Star Wars blijkt zo’n thema dat heel gewild is bij kinderen, maar ook bij Lego verzamelaars. Niet alleen de bouwsets zelf, ook de actiefiguurtjes uit thema’s zoals Star Wars, Indiana Jones, Harry Potter en Spiderman zijn erg in trek. De filmreeks was een tijd lang al vele jaren afgelopen, maar sinds korts komen er steeds nieuwe sets van het Lego Star Wars thema op de markt. Dit alleen al toon het enorme succes van dit thema. Naast de welbekende Lego bouwstenen zijn er door Lego ook diverse games gemaakt met Lego Star Wars als thema.