Lego

Lego is een Deense fabrikant van speelgoed die wereld beroemd is geworden met zijn felgekleurde kunststof bouwblokjes. Deze blokjes worden verkocht onder de naam “LEGO”, waardoor met de naam niet alleen de fabrikant wordt bedoeld, maar voornamelijk het Lego speelgoed, de bouwstenen zeg maar. Met een omzet van bijna 1,6 miljard euro en een winst van eer dan 750 miljoen euro is het de grootste speelgoedfabrikant van Europa. Van de gehele wereld is de Lego Group de op vier na grootste speelgoedfabrikant.

De Deen Ole Kirk Christiansen, tot dan meubelmaker, ging zich vanaf 1932 toeleggen op houten speelgoed. Dit bracht hij onder de naam LEGO op de markt, hetgeen afgeleid is van de Deense woorden “LEg” (speel) en “GOdt” (goed).

Na de Tweede Wereldoorlog werd kunststof steeds populairder en ging ook Christiansen over op het gebruik daarvan. Vanaf 1947 ging Lego kunststof bouwstenen produceren in de welbekende vorm met ronde noppen aan de bovenkant en hol aan de onderkant. Vanaf 1957 ging Lego de steentjes maken zoals we die vandaag de dag nog kennen. Tot die tijd was de kwaliteit van het kunststof niet best, waardoor Lego een slechte naam kreeg en de zaken slechter gingen.

Toen in 1958 Ole Kirk Christiansen overleed nam zoon Godfred de zaken over. Toen de kwaliteit van de kunststof steentjes vervolgens ook vooruit ging, gingen de zaken ook steeds beter. Vanaf 1960 werden er alleen nog maar kunststofbouwstenen verkocht en is Lego gestopt met de houten blokken.

Vanaf 1961 werd het Lego speelgoed ook uitgebreid met wielen, waardoor de bouwmogelijkheden nog veel groter werden.