“Teenage Mutant Ninja Turtles” (Turtles = Schildpadden) is een mediafranchise die oorspronkelijk begon als een stripboekserie gecreëerd door Kevin Eastman en Peter Laird. De eerste strip werd uitgebracht in mei 1984 door Mirage Studios. De franchise groeide al snel uit tot een wereldwijd fenomeen met animatieseries, speelgoed, films, videogames en meer.

Concept

Het verhaal draait om vier antropomorfe schildpadden – Leonardo, Raphael, Donatello en Michelangelo – die getraind zijn in de ninjutsu-kunsten door hun rat-mentor Splinter. Ze zijn gemuteerd als gevolg van een accidentele blootstelling aan radioactief afval en wonen in de riolen van New York City. De schildpadden vechten tegen criminele schurken, meestal geleid door de slechte Shredder en zijn ninja-clan genaamd de Foot Clan. De Turtles worden geholpen door hun menselijke vriendin April O’Neil en hun vriend Casey Jones, een vigilante met een voorliefde voor sportuitrusting als wapens.

Humor en actie

Belangrijke elementen van de franchise zijn humor, actie, vriendschap en teamwork. De Turtles hebben elk hun eigen persoonlijkheid en wapens – Leonardo draagt twee zwaarden, Raphael hanteert twee sai, Donatello heeft een bo staff en Michelangelo gebruikt nunchaku.

De franchise heeft meerdere incarnaties gehad, waaronder:

  1. Stripboeken: De oorspronkelijke stripboeken door Mirage Studios legden de basis voor de Turtles-mythologie.
  2. Animatieseries: De eerste animatieserie uit 1987 was een enorm succes en leidde tot meerdere herlanceringen, waaronder de “Teenage Mutant Ninja Turtles” -serie uit 2003 en de meer recente serie die begon in 2012.
  3. Films: Er zijn meerdere live-action en geanimeerde films gemaakt, met als meest bekende de live-action film uit 1990 en de recentere reboot-films.
  4. Videogames: De Turtles hebben in de loop der jaren een groot aantal videogames geïnspireerd, variërend van arcadespellen tot consolespellen.
  5. Speelgoed: De Turtles waren in de jaren 80 en 90 ook ongelooflijk populair als speelgoed.

De “Teenage Mutant Ninja Turtles” hebben de populaire cultuur diepgaand beïnvloed en zijn uitgegroeid tot een iconisch onderdeel van de entertainmentindustrie.

Actiefiguren van de Turtles

De actiefigurenlijn van Teenage Mutant Ninja Turtles is een van de meest iconische en succesvolle speelgoedlijnen uit de jaren 80 en 90. Het speelgoed werd uitgebracht als onderdeel van de bredere mediafranchise en was een integraal onderdeel van de populariteit van de Turtles. Hier zijn enkele belangrijke kenmerken en informatie over de TMNT-actiefigurenlijn:

Voorbeeld van actiefiguren van de Turtles uit de jaren ’80

G1 figuren

De eerste reeks actiefiguren werd uitgebracht door speelgoedbedrijf Playmates Toys in 1988, en ze waren gebaseerd op de populaire animatieserie uit 1987. Deze figuren werden snel populair vanwege hun unieke ontwerpen, levendige kleuren en articulatie.Naast de vier hoofdpersonages – Leonardo, Raphael, Donatello en Michelangelo – werden ook andere personages uit de TMNT-wereld als actiefiguren uitgebracht, waaronder Splinter, April O’Neil, Shredder, de Foot Clan-ninja’s en vele anderen.

Accessoires

Een van de kenmerken van de TMNT-actiefiguren was de meegeleverde accessoires. Elk personage kwam met wapens en andere items die in de animatieserie en stripboeken werden gebruikt. Dit gaf kinderen de mogelijkheid om hun eigen gevechten en avonturen na te spelen.

Mutations en Varianten

Playmates Toys introduceerde verschillende lijnen en gimmicks binnen de TMNT-actiefiguren, waaronder “Mutations” waarbij de figuren konden veranderen of transformeren, en verschillende varianten zoals “Undercover Turtles” en “Space Turtles”.

Voertuigen en Speelsets: Naast de actiefiguren werden er ook voertuigen en speelsets uitgebracht die hielpen bij het creëren van een uitgebreide speelomgeving. Denk aan voertuigen zoals de Turtle Van en de Turtle Blimp, evenals speelsets zoals het Sewer Playset.

Verzamelbaarheid

Veel van de oudere TMNT-actiefiguren zijn tegenwoordig waardevolle verzamelobjecten, vooral de figuren uit de begindagen van de lijn in de late jaren 80 en vroege jaren 90.

De TMNT-actiefigurenlijn hielp de populariteit van de franchise te vergroten en had een blijvende invloed op de popcultuur. Ze werden niet alleen gewaardeerd als speelgoed voor kinderen, maar ook als nostalgische en gewilde items voor volwassen verzamelaars. De invloed van de actiefiguren blijft voortleven in de vele latere iteraties en herlanceringen van de Teenage Mutant Ninja Turtles.

Voorbeeld van de meer recentere actiefiguren van TMNT

Er zijn daarnaast meer recente reeksen van Teenage Mutant Ninja Turtles-actiefiguren uitgebracht, naast de originele lijn uit de jaren 80 en 90. Hier zijn enkele van de meer opvallende en recente TMNT-actiefiguurlijnen:

  1. Teenage Mutant Ninja Turtles (2012 Animated Series): Deze lijn was gebaseerd op de animatieserie die begon in 2012. De figuren in deze lijn hadden ontwerpen die trouw bleven aan de stijl van de animatieserie en werden geproduceerd door Playmates Toys.
  2. Teenage Mutant Ninja Turtles (2018 Rise of the TMNT Animated Series): Deze reeks figuren was gebaseerd op de animatieserie “Rise of the Teenage Mutant Ninja Turtles,” die in 2018 van start ging. De personages hadden vernieuwde ontwerpen en persoonlijkheden. Playmates Toys produceerde ook deze lijn.
  3. NECA (National Entertainment Collectibles Association) Collectibles: NECA bracht een reeks zeer gedetailleerde en verzamelbare TMNT-actiefiguren uit die trouw waren aan de originele stripboekstijl van Kevin Eastman en Peter Laird. Deze figuren waren gericht op oudere verzamelaars en fans van de vroege Turtles-strips.