G.I. Joe

GI Joe is een lijn actiefiguren of Action Figures , geproduceerd door Hasbro, met een militair thema. De term Action Figures of actiefiguren is voor het eerst door Hasbro gebruikt in 1964 om hun GI Joe poppetjes te promoten.

Gelijktijdig met het onstaan van de bekende GI Joe actiefiguren van 10 cm (3.75 inch in amerikaanse maten) is de gelijknamige tekenfilmserie in 1987 gelanceerd. De cartoon was in feite dan ook bedoeld om de verkoop van de figuren te bevorderen. Met veel succes overigens.

Oorsprong

Vóór 1987 had Hasbro ook al een soort GI Joe-poppen, maar die waren anders en daar was nog geen tekenfilm van verschenen. GI Joe actiefiguren zijn van oorsprong militaire poppen die al hun ledematen kunnen bewegen. De poppen zien eruit als militairen en derhalve ook als zodanig uitgerust met diverse wapens en andere toebehoren.

Unieke individuele figuren

Met GI Joe actiefiguren kun je mee spelen alsof je zelf een lid van een uitstekend opgeleide, geheime eenheid bent en je jezelf klaar moet maken voor de speciale missies. Elk GI Joe actiefiguur heeft zijn eigen unieke krachten en zijn eigen speciale accessoires.

Jaren 80 fenomeen

In de eerste helft van de jaren 80 domineerden de GI Joe actiefiguren samen met de Transformers, He-Man en Mask de speelgoedwinkels. GI Joe poppen waren speelgoedsoldaatjes, maar dan cool! Er zat bijvoorbeeld een ninja bij en er waren heel veel verschillende soorten, vaak futuristische, voertuigen bij te verkrijgen. Iedere jongen tussen de 5 en de 10 jaar had in ieder geval één GI Joe actiefiguur, maar vaak veel meer.

G.I. Joe cartoons

Mede door de tekenfilmserie GI Joe, A Real American Hero met bijna 150 afleveringen zijn de actiefiguren zo populair geworden. De tekenfilmserie was overigens doeltreffend door Hasbro bedacht als marketingmiddel, puur voor de verkoop van de speelgoedfiguren.