GI Joe act

GI Joe is een lijn actiefiguren of Action Figures , geproduceerd door Hasbro, met een militair thema. De term Action Figures of actiefiguren is voor het eerst door Hasbro gebruikt in 1964 om hun GI Joe poppetjes te promoten.

Gelijktijdig met het onstaan van de bekende GI Joe actiefiguren van 10 cm (3.75 inch in amerikaanse maten) is de gelijknamige tekenfilmserie in 1987 gelanceerd. De cartoon was in feite dan ook bedoeld om de verkoop van de figuren te bevorderen. Met veel succes overigens.

Animatie serie

De Amerikaanse animatieserie G.I. Joe uit de jaren 80 was een televisieserie die werd uitgezonden van 1983 tot 1986. De serie werd geproduceerd door het Amerikaanse animatiebedrijf Sunbow Productions en Marvel Productions.

G.I. Joe en Cobra

De serie volgt de strijd tussen de G.I. Joe, een elite militaire eenheid, en de kwaadaardige organisatie Cobra, die uit is op wereldheerschappij. De serie had een grote cast van personages, waaronder de verschillende leden van de G.I. Joe-eenheid en de vele Cobra-schurken.

De originele De G.I. Joe tekenfilm uit de jaren ’80

Unieke elementen

Een van de belangrijkste kenmerken van de serie was het gebruik van militaire apparatuur en technologieën. De G.I. Joe-eenheid beschikte over geavanceerde wapens, voertuigen en andere apparatuur die ze gebruikten in hun strijd tegen Cobra.

De serie was erg populair bij kinderen in de jaren 80 en heeft sindsdien een grote invloed gehad op de populaire cultuur. De franchise is sindsdien uitgebreid met talloze spin-off series, films, stripboeken en speelgoedlijnen.

Oorsprong actiefiguren

Vóór 1987 had Hasbro ook al een soort GI Joe-poppen, maar die waren anders en daar was nog geen tekenfilm van verschenen. GI Joe actiefiguren zijn van oorsprong militaire poppen die al hun ledematen kunnen bewegen. De poppen zien eruit als militairen en derhalve ook als zodanig uitgerust met diverse wapens en andere toebehoren.

De G.I. Joe-actiefigurenlijn in het formaat van 3.75 inch (ongeveer 9,5 cm) is een van de meest iconische en invloedrijke speelgoedlijnen in de geschiedenis. Het werd oorspronkelijk uitgebracht door Hasbro en heeft een lange geschiedenis die zoals gezegd teruggaat tot de jaren 60, maar de 3.75 inch lijn uit de jaren 80 wordt vaak beschouwd als een hoogtepunt van de franchise.

Concept

De oorspronkelijke G.I. Joe-actiefiguren werden in de jaren 60 geïntroduceerd als “America’s Movable Fighting Man,” een reeks 12-inch grote actiefiguren. In de jaren 80 introduceerde Hasbro de 3.75 inch lijn als een reactie op het succes van andere 3.75 inch actiefiguren zoals Star Wars en Transformers.

De G.I. Joe-lijn draaide om de fictieve G.I. Joe-teamleden, die bestonden uit militaire specialisten en heldhaftige personages met verschillende achtergronden en vaardigheden. Ze vochten tegen de boosaardige Cobra-organisatie, geleid door Cobra Commander. De verhaallijn en personages werden ondersteund door tekenfilms, stripboeken en andere media.

Personages, voertuigen en wapens

De lijn stond bekend om zijn uitgebreide en diverse cast van personages. Elk figuur had een uniek ontwerp, wapens en accessoires die aansloten bij hun specifieke specialiteit. Naast individuele actiefiguren produceerde Hasbro een breed scala aan voertuigen en speelsets, zoals tanks, vliegtuigen, voertuigen en basissen. Deze voertuigen konden worden gebruikt om de speelervaring uit te breiden en bevorderden creatief spel.

Articulatie

De 3.75 inch G.I. Joe-actiefiguren waren zeer beweegbaar en hadden meestal meerdere gewrichten in de armen, benen en hoofd. Ze werden geleverd met een assortiment aan wapens en uitrusting die relevant was voor hun rol. Deze 10 cm figurenlijn was een van de eerste die de trend zette voor het gebruik van kleinere, maar goed beweegbare figuren in de speelgoedindustrie. Dit formaat werd later overgenomen door andere populaire speelgoedlijnen.

De G.I. Joe 3.75 inch actiefigurenlijn uit de jaren 80 en de daaropvolgende jaren blijft geliefd bij verzamelaars en fans vanwege hun invloed op de speelgoedindustrie en hun blijvende impact op de popcultuur. De franchise heeft verschillende herlanceringen en vernieuwingen gezien, en de personages en ontwerpen zijn tot op de dag van vandaag herkenbaar en relevant.

Unieke individuele figuren

Met GI Joe actiefiguren kun je mee spelen alsof je zelf een lid van een uitstekend opgeleide, geheime eenheid bent en je jezelf klaar moet maken voor de speciale missies. Elk GI Joe actiefiguur heeft zijn eigen unieke krachten en zijn eigen speciale accessoires.

Jaren 80 fenomeen

In de eerste helft van de jaren 80 domineerden de GI Joe actiefiguren samen met de Transformers, He-Man en Mask de speelgoedwinkels. GI Joe poppen waren speelgoedsoldaatjes, maar dan cool! Er zat bijvoorbeeld een ninja bij en er waren heel veel verschillende soorten, vaak futuristische, voertuigen bij te verkrijgen. Iedere jongen tussen de 5 en de 10 jaar had in ieder geval één GI Joe actiefiguur, maar vaak veel meer.

G.I. Joe cartoons

Mede door de tekenfilmserie GI Joe, A Real American Hero met bijna 150 afleveringen zijn de actiefiguren zo populair geworden. De tekenfilmserie was overigens doeltreffend door Hasbro bedacht als marketingmiddel, puur voor de verkoop van de speelgoedfiguren.