He-Man is een Amerikaanse animatieserie uit de jaren 80 die werd geproduceerd door Filmation. De serie volgt de avonturen van Prince Adam, die met behulp van de magische krachten van Castle Grayskull transformeert in de machtige krijger He-Man. Samen met zijn bondgenoten, waaronder de tovenares en Man-at-Arms, vecht hij tegen de kwade krachten van Skeletor en zijn handlangers om de wereld van Eternia te beschermen.

Master of the Universe

De serie was erg populair in de jaren 80 en leidde tot een hele reeks speelgoed, stripboeken en spin-off-series, waaronder She-Ra: Princess of Power, die zich afspeelde in hetzelfde universum als He-Man. Het personage van He-Man werd al snel een cultureel icoon en was te zien in tal van merchandising, waaronder t-shirts, lunchboxes en stickers.

De tekenfilmserie He-Man and the Master of the Universe was bijzonder populair in de 80’s

Een opvallend aspect van de serie was de moralistische ondertoon, die aan het einde van elke aflevering werd benadrukt door een “morale” te geven aan de kijkers. Deze korte boodschappen richtten zich vaak op universele thema’s als respect voor anderen, vriendschap en het nemen van verantwoordelijkheid.

Nieuwe serie: Revelation

In 2021 werd aangekondigd dat er een nieuwe He-Man-serie zal worden uitgebracht, getiteld “Masters of the Universe: Revelation”, die zal worden uitgebracht op Netflix. Deze serie zal zowel nieuwe als bekende personages bevatten en zal zich richten op het uitbreiden van het He-Man-universum. Mark Hamill, de acteur die Luke Skywalker speelt in Star Wars, spreekt voor deze serie de stem van Skeletor in!

Actiefiguren van Mattel

De He-Man actiefiguren werden geproduceerd door Mattel en werden voor het eerst uitgebracht in 1982, als onderdeel van een merchandise-lijn die was gebaseerd op de gelijknamige animatieserie. De actiefiguren waren zeer populair en werden al snel een must-have voor kinderen in de jaren 80.

He-man figuren

He-Man actiefiguur uit de ’80s serie

De He-Man actiefiguren waren ongeveer 5,5 inch (14 cm) hoog en hadden een groot aantal beweegbare gewrichten, zodat kinderen ze konden laten staan, zitten of hun armen en benen konden bewegen om ze in verschillende poses te zetten. De figuren waren gemaakt van hard plastic en hadden een gedetailleerd ontwerp dat nauwkeurig was gebaseerd op de personages uit de tekenfilmserie.

Unieke accesoires

Elke figuur had zijn eigen unieke accessoires, wapens en harnassen die bijdroegen aan de verbeeldingskracht en speelmogelijkheden van kinderen. Sommige van de meest populaire accessoires waren het zwaard van He-Man, de harnassen van Skeletor en de vliegende schotel van Man-at-Arms.

Naarmate de populariteit van de serie en de figuren groeide, werden er steeds meer personages en accessoires uitgebracht, waaronder bekende personages als Teela, Beast Man en Stratos. Er werden ook speelsets gemaakt, zoals Castle Grayskull en Snake Mountain, die dienden als achtergrond voor de actiefiguren.

Een recenter He-Man actiefiguur

In de loop der jaren zijn er verschillende nieuwe versies van de He-Man actiefiguren uitgebracht, waaronder de “Masters of the Universe Classics” lijn, die werd gelanceerd in 2008 en nieuwe versies van de originele personages bevatte met verbeterde details en articulatie. Er zijn ook exclusieve figuren uitgebracht die alleen verkrijgbaar waren op speciale evenementen zoals Comic-Con.

Al met al waren de He-Man actiefiguren van Mattel een van de meest iconische speelgoedlijnen van de jaren 80 en blijven ze populair bij verzamelaars en fans van de serie tot op de dag van vandaag.